In Transition : Episode II

A blog on self-discovery and counting blessings.

Always Look at the Bright Side of Life October 30, 2009

Filed under: Weekend,Work — hubbsnmoi @ 1:16 pm
Tags: ,

… even though you have to attend a seminar in Melaka during the weekends. Yes, believe me, they do that often over here.

… even though it’s the only weekends IN A MONTH which Hubby is not working.

… even though it’s the weekends which we’re supposed to go shopping for my birthday present.

… even though the weekends which there will be a HUGE exhibition on interior decoration and home furnishing in JB.

 

So, since they have robbed me off my sanity, I’ve decided to ENJOY myself over there by doing the followings :

… I’ve applied for 2 days break on Monday and Tuesday (aku memang berani apply cuti, padahal kerja menimbun kan), because

… Hubby would join me on Sunday and we’ll stay overnite. I’ve booked a room for us, with queen bed ye, bukan 2 single beds seperti 2nd Honeymoon di Terengganu itu. hahaha.

… going shopping? heheh. Idaklah kan, but the hotel is strategically located sekangkang kucing from Mahkota Parade & Dataran Pahlawan. Boleh cuci mata sepuasnya apabila telinga dan otak telah penuh.

… Hubby would join me on Sunday. eh already being mentioned.

 

Bagus juga Hubby agreed to join me there on Sunday, if not believe me, it would be a veeerrrrryyyy veeryyyyyy loooooooooong weekend- lambatnya nak abis- I want to go home-eh kejap dah Isnin kena ngadap muka orang kerja lagi?.

 

The good thing is, baru hari tu berhajat bercuti di Melaka, tau-tau kena kursus di sana. Dapatlah business cum pleasure kan?

 

Kalau begitu, saya berhajat nak bercuti di Bali, Koh Samui dan Tioman. Harap-harap, dapat berkursus di sana!

 

Ha ha. *ketawa tak ikhlas*

 

p/s: Jac (the family feline) presented me with a dead rat outside our bedroom this morning. Wahai Jac, aku taula kau sayang aku sebagai Tuan kan, cuba kreatif sikit ye bila cari hadiah tu. saya nak beg kulit lembu bukan tikus yang tinggal kulit.

 

Kisah Minum Pagi October 29, 2009

Filed under: Work — hubbsnmoi @ 10:29 am
Tags: ,

Umum mesti tau perihal waktu minum pagi kalau bekerja di sektor gomen kan? Setiap orang akan diberi masa dalam 20 minit untuk minum pagi. We try to eat/drink in that 20 minutes. Mungkin berjaya kalau membawa bekal ke tempat kerja. Selalunya waktu minum adalah pada pukul 10pagi / 10.20pagi. Dan kami pergi bergilir2 dgn partner kerja masing. Ye, setiap pekerja ada pasangan kerja. Contohnya saya berpasangan dgn Pn. Jay. Waktu minum saya pukul 10am, manakala Pn. Jay 10.20am. Giliran akan berubah setiap 6 bulan. Tapi saya dah lama tak minum pagi. Sejak kaki minum pagiku – iaitu Kak Liza, cuti bersalin.

 

Dan saya pun sedang berjimat cermat. hehe. Jadi sarapan kenyang-kenyang di rumah (oh heavennye duduk dengan parents. 😀 ). Maka waktu minum pagi saya, saya dapat guna untuk rehatkan minda sambil mengunyah biskut dan membaca blog. Seperti sekarang ini.

 

Kebiasaannya, kalau saya keluar minum pagi, menu kegemarannya saya adalah soto (mesti bersama2 begedil. saya obses dgn begedil!) atau mee wantan. Apa sahaja mee berkuah/bubur asalkan bukan nasi dan lauk. Bukan apa, bila makan nasi dan lauk, nanti jam 11 je, semua nasi dan lauk-pauk yang dimakan akan duduk di atas mata. Beraatttt mata ni rasanya.

 

Dan selalunya, bila dah minum pagi, saya tidak lunch. Maklumlah, metabolisme yang sgt perlahan. Waktu lunch digunakan untuk power nap dan Zohor. Rakan-rakan yang lain pula, pulang ke rumah (bestnye rumah dekat), ambil anak dari sekolah, dan menguruskan apa2 urusan di rumah. Tau tak, sangat jarang orang di ofis saya ni Zohor selepas pukul 2.30pm. Sebab apa tau, nanti tau-tau dengar derapan kasut bos di luar surau. Spot check kot? heheh.

 

Kadangkala, apabila saya dah minum pagi, tau-tau nanti rakan-rakan sebaya yang tak berapa sebaya (kami sama-sama kursus induksi dulu) akan ajak lunch. Kebiasaannya Mimi dan Lobo. Mereka merupakan pensyarah di sini. Wahh. Penat bekerja, bersosial perlu juga, ye tak? Tapi jadual mereka adalah fleksibel. Saya pula, mereka sangat maklum dengan jadual Cinderella saya. Fetch me at 1.00pm, and I must be back by 2.00pm. Sharp. On the Dot. Fetch adalah mesti. Tak fetch, tak join. hehe. Sungguh sabar mereka melayan kerenah rakan mereka yg super busy ini. Hehe.

 

Tapi saya rasa aktiviti minum pagi ini telah membuatkan saya semakin ‘sihat’. Oh help me. Apabila saya memilih utk tidak minum, 99% akan terkejut. “Jaga body ke?” tanya mereka. Saya akan jawab, “Tak, jaga poket dan tepi kain sendiri.” Kahkah. Kadang apabila tidak mahu minum pagi, rasa bersalah pula pada kaki minum pagi, nanti tidak berteman pula. Time itu jugalah untuk bergosip bersosial kan?

 

Is it true that guilt would make you put on weight? O’ohh..

 

Oklah, waktu minum pagi pun akan berakhir. Saya akan berhenti blog di sini. Sekian. Selamat minum pagi!!

 

p/s: terima kasih kepada ayin & belle for the birthday wish. dan dua2 mahu saya happy dan senyum selalu. Sangat obvious ye from my posting saya ni orangnya agak suka berduka/stress/look at the glass as half empty/pessimist. Thanks for the reminder, I would try my best to have fun! 🙂 Sebenarnya I DID have fun most of the time, tapi kenapa lah taknak posting pasal fun-fun di dalam blog. hehehehe.

 

pp/s: disebabkan saya tidak minum pagi, saya akan lunch sambil speed shopping tengahari nanti di JuscO! hahaha.

 

ppp/s: Rumah pertama ku dan Hubby tinggal 12.5% untuk siap sepenuhnya. Tinggal tunggu pelbagai certificate dan CF sahaja. TEruja!! TEruja!!!

 

Being 21… Again. October 27, 2009

Filed under: life — hubbsnmoi @ 10:32 am
Tags:

Poodah. 21 kononnnn… :p

 

Guess who is the first person to text me Happy Birthday.

 

Nope. Bukan Hubby. Apa kelas main sms dgn Hubby ucap Happy Birthday. hehe.

 

The first ‘person’ to text me Happy Birthday is JUSCO.

 

Biasalah redeem gift coupon. Yang mana, kena berbelanja dulu utk dapat GIFT nye. cheh. If I’m not mistaken, dulu bukannya Jusco bagi voucher terus ke?

 

Hehe. Apa2pun, thank u la Jusco. Anda sangat effective & efficient.

 

I Am SOOO Proud of My Adik! October 26, 2009

Filed under: family — hubbsnmoi @ 3:28 pm
Tags: , ,

Baru saya sedar, saya jarang bercerita tentang keluarga dalam blog ini. Heh. Oleh itu, saya dedikasikan post ini utk Adik saya!! Chikaaa ponggah!! (bukan nama sebenar)

Ok. Nanti dia marah. Her name is Syiqah. heh :p

Syiqah is my younger sister. There are 4 of us, Abang, Kakak, Me and Syiqah. And the age gap between me and Syiqah is 10 years. 10 tahun pegang title anak bongsu, tiba-tiba timbul pulak si dia ni. hahaha. Which explains why I’m still bawah ketiak Mak and Baba walaupun telah bersuami. Hehehe. ok terkeluar topik pulak.

Si Syiqah ni walaupun bongsu, tapi sangat berdikari. Pandai masak menggunakan oven toaster. hehe. okla okla.. and walaupun dia bongsu, tetapi dia matang sebab selalu ditorture dan dibrainwashed dan dirosakkan pemikiran dinasihatkan dan diberi tunjuk ajar oleh abang2 dan kakak2nye. hehe.

Serious. Kesannya, she’s not your average/typical remaja-remaja yang nak amik SPM tapi perangai/dressing ntahapehape, serta tidak bercinta monyet(mcm kakak dia dulu.. hahha). She’s our Syiqah!

Just a while ago, Syiqah sms’ed me, she has received a confirmation letter saying that she has been selected for AFS programme *sila google sendiri* and will be leaving for US mid January for 6 months. Oh I am sooooo happpppy for her. As I know Syiqah will gain much much benefit and experience being there as an exchanged student.

I couldn’t be happier and prouder!!

And I can get the title anak bongsu balik (for 6 months)!! yeahaaaaaaaaa! hehe. just joking.

Congratulations to Syiqah, and Insyallah we will celebrate next week ok?

 

Baby-making Journey : Ep. 2 October 23, 2009

Filed under: life,relationship — hubbsnmoi @ 1:09 pm
Tags: , , ,

It has been a month since I started taking Bromocriptine every night. As I have mentioned, the meds might cause a drop in the blood pressure. So some dizziness would be expected while taking this med. ALhamdulillah, so far I did not experience anything serious which could prevented me from going to work (oh, howI wish it would. free MC, yay!), except for the occasional pening-pening di tengahari mainly from being in front of the monitor for a long period. But sudden change of movement, might throw me off balance, just a bit. Nothing life threatening. Again, ALhamdulillah.

And the best part is, the mo-flow… you know.. that monthly flow? This time it came without any cramps/senggugut. sangat bersyukur!!! I can’t remember when was the last time I did not have senggugut. All I remember, if it’s THE time of THE month, pasrah je tergolek-golek menahan kesakitan & menangis sendirian. Maybe to some, who has never experienced senggugut would think “Alah.. itu pun nak kecoh”. But for me, it means a lot. It means that whatever I’m having is treatable. That’s what I’m hoping.

And that’s what I’m trying to tell Hubby. He was a bit baffled when I told him, “Walaupun sedang ‘mo-flow’ saya happy today. Sebab tak sakit. And I can do my work tanpa rasa apa-apa pun.” If you’re in the same boat with me, you would know that rasa sedih, frust, hilang motivasi would come together with the mo-flow. But, not having cramps really made my day. Ya Allah, semoga keadaan ini berterusan.

Walhal, memangla sedih juga tak lekat-lekat. But, do I have to state the obvious??? Faham-faham sendiri okay?? Takkan hari-hari nak muka sedih, masam dan stress???

Cakap pasal faham-faham sendiri, recently while we’re at my sis’s housewarming party cum majlis doa selamat, a wife to my mom’s cousin yang ada anak 6 asked me, “dah ada anak belum? rancang ke? tak sunyi?”.

Sangat menjatuhkan motivasi.

To which I reply, “Semua yang kita buat, kita rancang, tapi hanya Tuhan yang menentukan”.

Again, do I have to wear a placard saying that “No, I’m not pregnant yet. We’re still trying. Yes, we planned. We planned to have kids as soon as Allah permits. ”

Kepada yang memahami, yang sentiasa memberikan semangat dan motivasi, no words can describe how thankful I am. This is NOT a journey anyone should go through alone. Never.

And to the men out there, stop being mean to other men who have yet to have any children. Eventhough, gurau-gurau (you know how men can be really mean with their jokes), tapi manusia tetap manusia, ada hati dan perasaan. Men don’t show their emotions to their friends, but they show it to their spouse.

 

Men lawan Wild October 21, 2009

Filed under: life — hubbsnmoi @ 4:45 pm
Tags: , ,

again.. title tiada kena mengena. haha.

work has become too mundane. oh.. let’s not go there. i am not going to blog about work. sebut je perkataan itu kepala sudah berdenyut2. bukan bermaksud tidak bersyukur punyai pekerjaan, cuma kadangkala terfikir is this what i really want? why i can’t feel the satisfaction?

Ops. baru tadi kata tak nak blog pasal kerja. :p sori.

Anyway, saya tahu saya banyak hutang. hutang gambar kuih raya, hutang beraya ke rumah kawan. dan macam2 lagilah. i have no excuse for that. no intention of hiding away. but i just don’t feel like it.

Ikhs. sangat low nye motivasi. Apakah?

Oklah.. sebenarnye saya blog ni sebab nak berkongsi kisah – What’s in Your Handbag/Man-Bag?

Hubby acapkali menegur handbag saya, yang terlalu banyak resit dan senarai “Things to buy” dari 2-3 bulan yang lepas. haha. asal cari barang mesti terkorek2. kalau ada orang hilang anak (kucing), mungkin boleh jumpe dia tidur nyenyak bertilamkan timbunan resit dan kertas2 itu. :p The same goes for my purse. Resit lebih tebal daripada duit. dan, dan yang paling boring, Hubby pernah berkata – your handbag is not like a typical woman’s handbag. Well, mister please explain what a typical woman’s handbag should look like?

1. Must have at least a packet of tissue – oh, mine would have serviettes from sta*rbucks, KFC, Secret Recipes or the red ones you get from Mamak. variety what? if you’re lucky la. Most of the time, nada. Need one, buy one on the spot. And most of the time, akan ada penjual2 tisu di tepi jalan (sambil meminta sedekah). To dispose of chewing gum, just recycle those receipts. Recycle is the key here. PLUS, I SELDOM USE THE PUBLIC TOILET. and if I do, I’ll make sure the facilities provide toilet paper – like those in Jusco and most facilities in Singapore.

2. Ketip kuku – erm, i don’t see the needs to ketip kuku when i’m outside my home. I mean the ketip kuku, in fact the whole mani/pedi tools are at home. So why should I keep one in the handbag?? why???? I know a colleague who would ketip kuku di tempat kerja. but why why???

3. Wet wipes/hand disinfectant – Ok, this one is important especially when you’re eating outside. But those things take up space. Lagipun, I keep those in my car and in the office. So, why should I keep it in my bag too?

Itu je kah yang membezakan handbag saya dari wanita lain?I know most of the lady – for example my grandma, fondly known as Nek Wan can fit her whole household in her bag – toothpick, packet(s) of tissues, nail clipper, rubber bands, lozenges, whatever you want, you name it, you MIGHT get it. We (My siblings) even nicknamed her bag as bag McGyver. Nevertheless, in my handbag I have my purse, makeup pouch and handphone. Kadangkala ada terselit PSP, wallet lelaki, extra handphone (all not mine). Berat hokey. I know Hubby wouldn’t mind carrying my handbag tapi saya memang SANGAT PANTANG melihat lelaki membawa handbag perempuan. Oh tidak!!! Bag shopping tak apa.

Well, maybe when Hubby buy me a new handbag for my birthday which is less than a week away, from the boutique i told him about, i wouldn’t mind stuffing the whole household in it. I promise to make it look like a woman’s handbag.

handbagMae Mixed Media Drawstring Tote. Something like this is much appreciated!

Deal Hubby? hehehe

p/s: Guess what inside Hubby’s work manbag? – PSP. complete with the charger, extra memory card whatsoever. That explains why he loves his job way much more than I love mine.