In Transition : Episode II

A blog on self-discovery and counting blessings.

Pagi Raya (Ke-Empat) di Pejabat September 23, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 12:38 pm

… adalah sangat bosan kerana…

1. Lebih kurang tak sampai 15 kereta sahaja di car park..

2. Dept saya cuma ada 2 officers and 3 staffs sahaja, daripada 15 orang. The rest naik next week. Aci kah?

3. Tempat biasa untuk minum pagi pun masih cuti raya. Breakfast di mcdonald’s la gamaknya.

4. All my siblings are at home. Hari ni my big bro and his family are going to beraya in Singapore. Sangat jeles ok. Walaupun saya dah beraya, tapi masih belum puas kerana BARU PERGI DUA BUAH RUMAH SAHAJA!Takpelah, nasib baik Hubbs pun bekerja juga hari ini, jadi jeles itu sedikit kurang.

5. Office rumah yang bakal siap pun masih cuti raya!! I mean, most of the staffs tak celebrate raya pun. I’ve been ringing them since pagi tadi tapi takde sorang pun angkat.

6. Petang ini giliran saya untk jaga reference desk. argh.

Sekian. Keluhan di raya ke-empat.

 

Kisah Kuih Raya September 14, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 11:26 am

Salam Ramadan (yang masih berbaki dalam 5 hari). Berbanding tahun-tahun yang lepas, tahun ini saya kurang aktif membuat persiapan. Baju raya masih lagi di keadi. Belum siap katanya. Biskut raya pula, tiada tempahan yang diterima atau dibuat. Entahlah, mungkin pengalaman raya lepas, dalam keghairahan membeli biskut, kerepek dan bahan2 membuat biskut, pembaziran banyak berlaku. Dan tidak semua biskut2 dan kerepek yang ditempah memuaskan hati. Dan tidak semua bahan2 membuat kuih habis digunakan.

En. Tong Sam juga yang kenyang!

Mungkin sebab itu, tahun ini RANCANG untuk buat 3 jenis kuih saja. The usual double choc chip cookies (yang dulu merupakan sumber duit raya), biskut cheese dan biskut suji badam (both recipes are from the Internet). Kuih Cornflakes dah di-sub kepada Adik. Tapi dia sedang sibuk trial SPM, lepas raya pun boleh la Dik.

Tahun lepas, sudah mencuba kek ladam kuda. Seperti swissroll, tapi instead digulung, dilipat dua. Intinya adalah Nutella. Sedap sudah pasti. Tapi kurang gemar membuat kek yang menggunakan banyak telur. Mungkin tahun ini AKAN mencuba Kek Coklat Kukus.

Kenapa kukus? Oven di rumah punyai mood sendiri, dan tidak mahu bekerjasama. Bayangkan, kalau membuat muffin yang tempoh bakarnya 20min, tapi dgn oven itu, perlu didoublekan! Sudah hantar ke kedai, kata tiada masalah pun. Juga antara sebab mengapa tidak mahu mengambil tempahan biskut/cupcakes. Tunggulah, kalau rumah baru siap, akan ku pasang dengan oven idaman ku. Ohhh.

Tetapi, bahan dan ramuan membuat kuih BELUM lagi dibeli! Alasannya – panaslah untuk keluar di siang hari, malam pula sudah penat. Selain itu, dah 2 minggu suami seringkali pening2. Tidak kira siang atau malam. Kalau dia OK, saya pula yang pening teramat sangat. Berganti2. Saya taulah sharing is caring. Tapi kalau share pening dia, aduhh, mesti sampai tahap nak termun.. Kalau tak pening, perut pula sebu. Kentut berganti-ganti pula. Macam orkestra. Entahlah.. macam orang baru belajar puasa je. hehe.

Mahu tidak mahu, perlu juga menyediakan ole-ole utk mentua. Kasihan Ibu mentua yang sudah tidak kuat kakinya untuk membeli kuih raya di Bazaar Geylang. Lagipun, memang tugas saya (sejak pandai menggunakan oven) untuk memastikan stok biskut dan kerepek di rumah ada. Jadi, hari ini saya akan half-day untuk ke Simpang Renggam bersama Suami membeli kuih raya.

Jauhnya sampai ke Simpang Renggam? Entahla, suami saya yg dari Kota Temasik kata ramai orang Temasik suka ke sana. Siap naik bas rombongan. Orang Johor ni pun ternganga sebentar sebab tak tahu pun keglamouran Simpang Renggam sebagai tempat membeli kuih raya! Mengalir juga ye darah kiasu dalam diri kami berdua ni walaupun telah di ‘Malaysianise’. Haha.

InsyaAllah, sekiranya kesemua RANCANGAN itu menjadi, bolehlah saya menyajikan gambar-gambar di blog ini yang agak lesu (spt tuannya). Sekian, hingga bertemu lagi.

p/s: Saya dah mula bercuti pada esok hari! Kerana raya ke-4 dah naik kerja. šŸ˜¦

 

Tembakan di Jalanraya September 3, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 1:34 pm

Haha. Tittle tiada kena mengena.

This week Hubby and I decided to stay at his mom’s other home (berapa banyak umah daa) in Masai. His parents bought the rumah comel,teres dua tingkat ini way wayyyy back as their retirement home. Tapi atas beberapa sebab, rumah itu separa terbiar. Once in a while, Hubby and I would go there, bersih2 mana yang patut. Kalau ada lapang, tidur kat sana. It’s fully furnished. Semua complete. Sekiranya ada siapa-siapa yang mencari rumah di area sana, boleh lah war-war kepada saya.

Ikhs. sempat pula mempromote.

Seronok rupanya tinggal berdua ni kan? hehe *grins*

Ikhs. Bulan puasa la.

Sebenarnya nak bercerita, walaupun duduk berjauhan dari keluarga (45mins away.. jauh kan tu?) Baba akan senantiasa menjalankan tanggungjawab kepada anak-anaknya. Iaitu menelepon. Jadi, semalam Baba telefon dengan membawa khabar..

“Kau dapat surat saman. You’re going 93 at 80. Ni RM300 ni kena”

Argh.. arghhh.. saman pertamaku. Savvy telah dinodai!! oh nooo!! (Actually, ni saman kedua. Saman pertamaĀ  pasal parking.. bawa kereta Baba..hehe) kejadian berlaku pada 4 Julai, hari Sabtu pagi.. along Senai-JB. I was on my way to the office. Apa hal office di hujung minggu? And I was familiar with that route, jadi taula dimana speed trap dan bagai. But I guess, I was soooo distracted that day (itukan bulan audit dan breakdown yang teramat sangat), saya terlalu fokus utk sampai ke ofis terlupa nak slow down.. maka ter’tembaklah’ daku.

Boleh rayu mintak kurang tak? Rasa macam nakĀ  Mak ikut time bayar saman. Mak saya ni pandai psycho orang. Pandai tawar-menawar ketika membeli barang. Mungkin sebab dia penyabar. Selalu orang yang akan offer nak tolong dia. Mak, nanti MakĀ  cakap yang Mak tengah drive. Pastu buat la dialog2, “saya dah pencen, tapi anak saya ni pemalas nak drive pegi keje. kadang2 suruh laki dia hantar”. Hehe. Maklumlah, kalau wanita warga emas mesti dia ada simpati kan? hehehehe. Boleh tak Mak?

Ikhs. Tak baik buat gitu kat Mak sendiri. heh.

Tapi, agak-agak, boleh tak Mak? heheh.