In Transition : Episode II

A blog on self-discovery and counting blessings.

Fakta Lelaki : Episode II May 30, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 7:17 pm

Fakta 2 : Sebahagian lelaki tak tahu apa yang KAMI mahu

Sekali lagi, saya menggunakan Mr Abon sebagai contoh. Setelah Mr Abon sangat hairan dengan keterujaan isterinya mendapat bunga, Mr Abon terus melantik saya sebagai ‘consultant’ hadiah. Katanya, “Ikhs, bunga pun boleh sampai gitu excited? Kau ni terbaik la Syana. Tahun depan aku tanya lagi idea kau untuk kasi dia apa.”

Dan saya menjawab, “Abon, aku boleh buatkan kau list untuk 10 tahun akan datang. Sebenarnya it’s the effort being put in and the thought that really counts. Hadiah itu adalah bonus. Element of surprise itu penting”

Mr. Hubby (ketika kami masih berpacaran) pula, pernah berkata begini pada saya, tatkala dia baru pulang  dari Taiwan, “Tadi saya nampak ada perfume Anna Sui kat airport. Saya INGAT nak belikan awak. Tapi TAKUT awak tak suka. Jadi saya tak beli”

…..

Ok. Walaupun tadi saya cakap it’s the thought that counts kan? Tapi untuk senario diatas, if there’s no ACTION (membeli perfume), hanya THOUGHT sahaja (saya ingat nak beli). Tiada markah disitu. Markah kasihan pun tiada.

Walaupun saya MUNGKIN tak suka baunya, hadiah itu membolehkan saya

1)  pakai untuk hidung dia sahaja lah.

2) gunakan sebagai perhiasan di dressing table. Botol Anna Sui kan sangat cantik!

Hmm. Mungkin atas kecelaruan itu, kebanyakan lelaki would settle with “saya belanja makan” as hadiah.

Because, they would benefit from it. Sebab makan mestilah berdua. Kalau bagi hadiah, dia memberi dan hanya kita yang menerima dan menikmatinya.

Lelaki, mesti nak menang. 😉

And that, would lead us to Fakta 3. To be continued sebab ada appointment for full body massage. ahhhhh nyaman.

Advertisements
 

Fakta Lelaki : Episode I May 29, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 8:23 am

Saya bukanlah pakar sakit lelaki, sakit tuan jauh sekali. Tetapi saya rasa ada beberapa kisah yang menarik tentang kaum Adam ini setelah menghabiskan sebahagian besar waktu bekerja bersama-sama mereka. Seperti yang telah maklum, saya adalah webmaster bagi laman web tempat saya bekerja. Bersama-sama saya ada 3 kaum Adam – Mr. Pen, Mr. Foo dan Mr. Abon dan seorang Hawa Pn. Pija (yang merupakan isteri kepadaMr. Pen) Kami berlima semuanya.


Fakta 1 : Sebahagian lelaki tidak ingat tarikh yang amat penting.

Contoh kes : Mr. Abon PERNAH terlupa hari jadi isterinya. Beberapa tahun yang lepas, dia telah ‘volunteer’ utk outstation pada hari jadi isterinya. Dan apabila pulang, langsung tidak mengucapkan apa2 pada isterinya. Isterinya menjeruk dan bermasam muka sepanjang malam, tapi dia tidak tahu pun apakah sebabnya. Pada keesokan paginya, dia menonton ceramah Dr. Fad*ilah Kam*Sah. Dalam ceramah itu ada disebut untuk memberi hadiah kepada isteri (atau isteri-isteri anda) ketika hari-hari istimewa seperti hari jadi, ulang tahun perkahwinan etc sebagai tanda terima kasih, untuk menggembirakannya. Lantas Mr ABon terfikir – “eh betol jugak ek? boleh aku hadiahkan kat bini aku. Eh bila b’day dia? YA ALLAH! semalam!!”

Bini dia menangis sayu apabila dia mengucapkan – “Happy belated b’day Sayang. Abang terlupa.”

Oh.

Rentetan itu, kawan-kawan sepejabat Mr Abon terus meletakkan ‘reminder’ akan tarikh-tarikh penting dalam handphone Mr Abon.

Dan, dua hari lepas, Mr ABon telah menghadiahkan sejambak bunga kepada isterinya sempena hari jadinya (10 markah). Delivery ok! (lagi 10 markah). Surprise tau (20 markah!).Isterinya sangat sangat sangat sangat gembira.Mr. Abon sangat terkejut dengan reaksi isterinya, “Suka sangatt dia, aku tengok”

Idea untuk memberikah kejutan dengan menghantar bunga ke tempat kerja adalah IDEA SAYA! Soooo easyyy la kannn.

Haish.. which leads to Fakta kedua.

Fakta 2 : Sebahagian lelaki tidak tahu apa yang KAMI mahu.

To be continued. (saya ada perjumpaan bersama seorang lecturer yang akan menjadi consultant kami sepanjang projek laman web.)

 

My Name is not SI-YAH-rana May 27, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 5:27 pm

Saya berada dalam tahap tensi yang teramat. Pada masa ini saya sedang terlibat dalam projek membangunkan website baru utk tempat saya bekerja.  Kiranya saya adalah salah sorang webmaster/webmistress nye lah. Kalau mengikut carta gantt yang diserahkan pada top management, 31 Ogos adalah deadline kami.

TETAPI!  deadline yang asalnya pada 31 Ogos, dianjak kepada 8 Jun. Ye tuan2 dan puan2, 8 Jun. Nasib 8 Jun, sebab 9 Jun tu saya nak pegi holi holiday.

Apa yang penting? KERJASAMA!

Inilah masanya kami memakai baju superhero SuperLibrarian. Imagine kerja yang makan bulan, dikompress menjadi hari.

Oh. cabaran. saya. suka. cabaran.

Saya tensi. Jadi saya nak buat benda yang mengarut. Oleh itu, saya sertakan jawapan ‘politically correct’ saya untuk soalan-soalan yang saya tag diri saya sendiri.

1. What is your name : SyanaSiti Nurh*liza
2. A four letter word : S$@l Sexy
3. A boy’s name : SamDol
4. A girl’s name : Senah
5. An occupation : SuperLibrarian.
6. A color : Silver. Oh sangat tidak cool.
7. Something you’ll wear: Spender Sarong *seriously, where does the first word originates from?*
8. A food : Strawberry Cheesecake, Strawberry ice cream, Strawberry!!
9. Something found in the bathroom: Sh*t. Shampoo.
10. A place : Singapore Sabak Bernam.
11. A reason for being late : Susah nak bangun.
12. Something you’d shout : Sengal!
13. A movie title : Superhero Movie Sumpahan Mahsuri.
14. Something you drink : Super (as in Kopi Super Kacip Fatimah dan Collagen.. AS IF!! haha)
15. A musical group : Supremes!
16. An animal : Swine Siamang
17. A street name : Serampang (Jalan Serampang off Giant Leisure Mall)
18. A type of car : Suzuki Swift! eh, Savvy la!! (sorry my lipstick car, i ter-lupa you)
19. Title of a song : Si Baju Hijau.
Sekian, jawab jika mahu.

 

Can’t Help but to Worry. May 25, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 5:06 pm

Hubby sms’ed me this morning.

He had a minor accident in his workplace.

His work involves transporting oil and gas, which means no accident would be considered minor.

One of the hose carrying Pygas had burst, spilling some of its content on him. I didn’t find out how much. Fortunately, he was wearing protective eye gear. But, some skins were exposed, his work clothes were soaked through. “It stings,” he said.

The Pygas contains benzene.

Hubby said, he had taken all the SOP, took shower to washed off the chemical. He told me not too worry.

I tried, but I can’t. It’s all over my face. I’m thinking of giving Hubby some supplement, to increase his antibody and to eliminate any toxins. Just to be safe. Hubby agreed to it.

Anyone has any suggestion, what supplement is suitable for someone who’s exposed to hazardous chemical? Feedback is greatly appreciated.

 

Perbualan yang Tidak Mahu Didengari May 21, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 10:50 pm

Di suatu hari, di dalam tandas perempuan, Senah sedang membetulkan tudungnya, sambil membelek wajah di cermin, kot-kot ada mekap2 yang tercapuk. Ketika itu, tandas wanita baru sahaja selesai dicuci oleh Makcik Akak Cleaner yang bernama MayangKaren.

MayangKaren : Ambooooi! bukan kemain tengok muka. Siap mekap lagi!

Senah : *muka kaget..sebab Akak MayangKaren ni suaranya sangatlah kuat, ketawa ngilai ok mcm dalam citer Pontianak tu.. sampai boleh didengari di kawasan ofis yang terletak 10meter jauhnye* Oh, Akak dah habis cuci? Saya tak belek apa sangat la. Check2 je kot2 tudung serabai ke.


MayangKaren : Akak tak penah mekap. Sumpah dari muda sampai ke tua tak penah mekap. Pakai bedak pun kat badan je.

Senah :*telah pun berada di muka pintu tandas. Nak beredar dengan cara sopan* Oh, ye ke? tengok akak macam berseri je? betul ke tak pakai mekap?

MayangKaren : betul. SUMPAH akak tak tipu! kau cuba calit jari kat muka akak ni. rasa tau minyak2. aku tak mekap pon!

Senah :*kuis-kuis muka MayangKaren. ouh..sedikit berminyak.. terasa agak geli juga.. dalam hati berfikir “oh my..what have i brought myself into..?? mencalit2 muka orang di tandas ini???”*


MayangKaren : Ha. Takde mekap kan? Akak cuma minum Kopi Kacip Fatimah dgn Collagen tu aje. Betul.. berkesan! Mula mula minum muka macam merenyammm aje. tapi lama-lama da ok.

Senah : *senyum sopan, pelan-pelan melangkah lagi ke luar pintu. peluang untuk beredar belum tiba* Oh ye ke? saya dulu minum gak, tapi skang ni dah lama tak minum kopi.

MayangKaren : Awak takpela. Muda lagi. Macam akak ni dah berumur. Eh minum tu bagus tau. Suami akak sampai komplen, “Apasal KET*T sangat ni?!” *sambil meninggikan suara*



Sheeeesh.. Dalam keterujaan dia bercerita, dia telah meninggikan suara di dalam tandas, dan suara dia bergema! Dan mengapa harus dia bercerita entang kisah itewwww? Ohh… aku maluu.. aku yang maluuuu.. eh silap.. Senah maluu! Senah malu!! Senah malu sekiranya cerita ini didengari oleh lelaki lelaki di ofis. Arghh malu malu.. tak pasal pasal orang ingat aku Senah mintak tips pulak.

MayangKaren : betul akak tak tipu ni! *bila lak Senah kata dia tipu?* Suami akak yang tak tahan, k*tat sangat dia kata. Sampai dia marah, “kenapa awak minum kopi?” Akak cakap, eh awak diam-diam aje lah.

Senah pun berharap sangat agar MayangKaren diam-diam aja sebab muka Senah yang dah merah padam. Akak tu selambederrrkkk je dengan suara high-pitched dia meneruskan kisah.

Senahuishakaknioklahsayanakjumpabosadakejesketterimakasihkak! *bergegas pergi sambil menunduk muka malu nak  pandang lelaki lelaki bertelinga lintah yang berada berdekatan kawasan itu*



Oh, mengapa harus aku berada dalam situasi begini?

*Nama telah ditukar untuk melindungi identiti sebenar.

 

I Have A Love-Hate Relationship…

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 10:19 pm

DSC00229

… with this place (click if you’re curious to see a clearer picture).

 

Breakfast at Amma’s May 18, 2009

Filed under: Uncategorized — hubbsnmoi @ 4:15 pm

When it’s time for Kakak to head back to Aussie for her PhD, it means Mak had to stay in KL for couple of weeks to help taking care of Irfan, Kakak’s son. Mak, being a season traveller, opted to go to KL by bus instead. So, on Saturday morning before sending her to Terminal Bas Larkin, we went for an Indian breakfast at Restoran Amma – near Landmark Mall JB.

amma

Below is our scrumptious breakfast spread : massala thosai for Adik, thosai for myself, puri for Mak and Baba.

breakfast

Below, left to right : Mak demonstrated a vogue way of waiting for your chai to be served. :p, and this is how we savour our breakfast as demonstrated by Baba = eating puri and halwa as the dessert followed by the cute prata.

eating

Turned out it wasn’t the first time Mak and Baba had breakfast here. Well, it was for me. Unfortunately, Hubby was working thus couldn’t join us there. Aiseh, you termiss la lahling.

The interior decoration of the restaurant really provided us with the ambiance and ‘bollywood’ kinda feel. Just look at the ‘love-shaped’ basin in PINK! There were also plenty of old bollywood movie posters. If I’m not mistaken, I captured one poster of MGR .

random

From top, clockwise : Me and Adik (In the background you could see a potrait of THE ‘Amma’, over the counter), the love-shaped basin, arrays of sweets and THE MGR.

Everything for RM20.80. Not bad huh?